Sporten in een hot cabin bij bbb healthclub: maand #1

29 mei 2016 1

Het is woensdagochtend, 11.00u sharp, en ik druk op de bel van de onlangs geopende bbb healthclub Haarlem. Je leest het goed: bij deze club bel je aan en nee, met het woord ‘sportschool’ doe je dit concept tekort. Een holistische healthclub. dát is bbb. Ik ben er klaar voor. Geloof ik.

Heb je bbb al eens geprobeerd?

Aanleiding van dit nieuwe sport avontuur? Een ontmoeting met Marlene, bbb-franchiser van de vestiging in Haarlem. Ik: ‘Ik doe nu al een tijd aan yoga maar merk dat ik even iets anders nodig heb’. Marlene: ‘Heb je bbb al eens geprobeerd?’. Ehm, nee. Want sporten in een warmtecabine, dat is toch niets voor mij? En sporten op afspraak, dan kun je dus niet afzeggen op het laatste moment? Ja, het is best warm. En nee, dan zeg je dus niet af. Dat is precies de bedoeling. Zal ik dan toch…?

BBB_1

BBB_3Alles wat de gemiddelde sportschool niét is

Via de website van bbb plan ik zelf mijn proefles in (zo handig!). Ik heb een afspraak met Nicky (huidtherapeut, voedingsdeskundige, masseusse en dus bbb trainer en coach). Met een big smile en een kop thee word ik ontvangen. Je ruikt de verf bijna nog, zo fris en nieuw ziet alles eruit. Ik neem de ruimte in me op: het is er licht, sfeervol en prettig sereen. Rustig ook. Zeg maar alles wat een gemiddelde sportschool niét is. Dit bevalt me wel. Mannen worden overigens vriendelijk de deur gewezen: het is women only hier. Geen gepuf en gekreun uit het krachthok dus en je kunt je lekker op jezelf focussen!

bbbhaarlem_1

Sportplan op maat

Tijd om de balans op te maken en doelen te stellen. Ik vertel Nicky dat ik een aantal keer per week aan flow yoga doe. Af en toe een rondje door de duinen of het park jog en zo vaak mogelijk de fiets pak. Thuis doe ik oefeningen met een fijne training app. De laatste tijd merk ik dat ik behoefte heb aan actievere vormen van beweging, daarom ben ik hier.

Nicky stelt me allerlei vragen over mijn gezondheid én levensstijl. Want dat deze hand in hand gaan weten ze bij bbb als geen ander. Waar wil ik me op focussen? Welke doelen wil ik bereiken? Heb ik specifieke klachten? Hoewel ik op zich hartstikke tevreden ben mag er best een paar kilo af. Of in ieder geval: het zachte laagje mag plaatsmaken voor meer zichtbare spieren. Mijn armen mogen wat strakker, evenals mijn bovenbenen.
Nou, dat kan geregeld worden. Moet ik wél zelf aan de bak natuurlijk. Maar met zo’n sportplan op maat wordt dat wel een stuk prettiger.

bbbhaarlem_2

Nicky stelt een programma voor me samen dat focust op buik, benen en armen. Hallelujah! Kom maar op, denk ik. Ik bestudeer m’n programma en kijk naar een aantal dappere vrouwen die al in de hot cabin liggen. Hoe warm wordt zo’n cabine eigenlijk? ‘Niet warmer dan 50 graden’, aldus Nicky. Slik. Ik stel me een hete zomerdag voor waarop ik óók nog flink ga sporten. Wie doet dat nou? Maar alles voor het goede doel: ik wil gewoon fit en gezond zijn én blijven. Het komende half jaar ga ik op een holistische manier aan de slag met mezelf: beweging, voeding én mijn levensstijl staan centraal. Ik heb er zin in.

Liggend sporten

En dan is het zover: onhandig wurm ik mezelf de cabine in (althans: zo voel ik me, Nicky verzekerd me dat het príma gaat!). Cape over mijn hoofd om de warmte in de cabine te houden, mijn hoofd op een handdoekje buiten de cabine. Wow, dit is warm, al voelen mijn spieren al gauw ontspannen aan. Best prettig eigenlijk, die warmte. Ik priegel mijn voeten in de daarvoor bestemmende bandjes en adem diep in en uit.

De oefeningen zijn even wennen (ehm, liggend sporten?! En hoe moeten die bandjes ook alweer?), maar gelukkig is er altijd een coach die alle oefeningen voordoet. Gewoon kijken en nadoen dus. Heel fijn! Na een kwartier begrijp ik waarom een half uurtje op deze manier sporten genoeg is. Ik zweet (en dat doe ik niet snel) en voel al mijn spieren. Heerlijk om echt het gevoel te hebben dat je doelgericht bezig bent.

Voordelen van sporten in warmte

Maar wat is nou eigenlijk het voordeel van sporten in de warmte? Nou, het is goed voor de doorbloeding van je huid, het soepel laten worden van je spieren én het stimuleert zowel je stofwisseling als vetverbranding. Bovendien heb je door de warmte minder last van spierpijn. Het maakt je workout ook ietsje zwaarder natuurlijk: daarom is 30 minuten sporten genoeg. En ja, dat voel ik. Wel lekker efficiënt!

Sticker van de juf

De persoonlijke begeleiding is echt fijn, al tijdens mijn eerste les voel ik me op mijn gemak. Met een ietwat rood hoofd stap ik uit de cabine. De tijd is omgevlogen! Nicky reikt me een groot glas water aan en ik krijg te horen dat ik het goed heb gedaan. Een sticker van de juf dus! Heel eerlijk gezegd had ik verwacht dat het me makkelijker af zou gaan, ik doe tenslotte al jaren aan yoga en mijn conditie is heus niet slecht. Aan de andere kant: er valt dus winst (lees: kracht) te behalen en mijn lichaam heeft écht gewerkt. Nicky plant meteen een nieuwe afspraak voor me in (smoesjes zijn geen optie hier). Ik zal hier twee keer per week te vinden zijn en ga er ook nog wat yoga en pilates bij doen.

Volgende week wordt mijn lichaam opgemeten en dit wordt elke maand herhaald (!). Best spannend en confronterend. Ik houd jullie elke maand op de hoogte van mijn ups, downs & vorderingen. Wensen jullie me veel succes? Let’s do this!

HappybyNature_Ibiza_koffie

No Comments Yet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *