Slim shoppen: hier haal je je boodschappen

20 augustus 2015 0

Foto: WeHeartIt

Steeds vaker krijg ik de vraag waar ik mijn boodschappen haal. Gisteren nog, toen ik in Amsterdam was om iemand te coachen. Ik eet zo veel mogelijk biologisch, seizoensgebonden en lokaal. En nee, dit hoeft niet moeilijk, tijdrovend of duur te zijn! Slim shoppen is een kwestie van de juiste adressen weten en goed plannen. Ik zet hierbij mijn shoppingroute uit om je op weg te helpen!

 

1. Biologische supermarkt

Met stip op nummer 1. Mijn favoriet is Ekoplaza. Het assortiment is ruim, je vindt er bijna altijd wat je zoekt en de winkel heeft een fijne sfeer. Handig voor: biologische groenten, fruit, granen, vleesvervangers zoals tempé, zuivel. Ik ga ook weleens naar Marqt, dit is geen 100% biologische, maar een duurzame supermarkt. Niet van plan een fortuin uit te geven? Maak van te voren een boodschappenlijstje en laat je niet verleiden door alle heerlijke producten die in de schappen liggen! Letten op de aanbiedingen scheelt ook een hoop als je shopt in een biologische supermarkt. Laat potjes, pakjes en zakjes liggen. Kant-en-klare gezonde repen bijvoorbeeld zijn duur en kun je veel goedkoper (en lekkerder!) zelf maken.

 

2. Biologische markt

Groenten en fruit zijn hier vaak iets goedkoper. Grote kans ook dat je hier producten van het seizoen aantreft! Shoppen met een boodschappenlijstje in je hand werkt niet altijd goed: je weet natuurlijk niet precies wat het aanbod is. Ik ga vaak gewoon heen en laat me inspireren door wat er is. Tip: neem altijd je eigen tas mee om verspilling van plastic zakjes te voorkomen. In Haarlem ga ik regelmatig op vrijdag naar de biologische markt op de Botermarkt. Bijna elke stad heeft wel een biologische markt. In Amsterdam is de biologische markt op woensdag op de Albert Cuyp bijvoorbeeld fijn. Bekijk dit handige landelijke overzicht van biologische markten.   

HappybyNature_MercatdeForada_3

 

3. Turkse en Marokkaanse winkel

Een feest om naartoe te gaan (want: schappen vol bijzondere producten) en veel Turkse en Marokkaanse winkels hebben ook een schap met biologische en Fairtrade producten. Wat ik hier koop? Grote zakken ongezouten, ongebrande noten, amandelmeel, gedroogde peulvruchten zoals linzen en adukibonen, bio thee en chocolade, grote trossen Fairtrade en/of bio bananen, schapenyoghurt, een kilodoos Medjoul dadels… En zo kan ik nog wel even doorgaan! Biologische thee van Yogi Tea bijvoorbeeld is in zo’n winkel vaak beter betaalbaar.

In Haarlem is Mabrouk mijn grote favoriet. En ik ben niet de enige! Op zaterdagmiddag staat de rij hier tot achterin de winkel. Fiets eens een rondje in jouw buurt en ga op ontdekkingstocht langs Turkse en Marokkaanse supermarkten. Waarschijnlijk verbaas je je over het grote aanbod granen, peulvruchten, zaden, noten en groenten!

 

4. Eetwinkel

Als ik zin heb in iets écht lekkers ga ik naar eetwinkels zoals Stach. Hier kún je gewoon niet naar buiten zonder iets te kopen! Stach zit alleen in Amsterdam en Overveen. Ook andere steden en dorpen hebben luxere eetwinkels en delicatessenzaken waar je pure, soms biologische producten kunt kopen. Ik haal er weleens een sapje als ik onderweg ben of een bijzondere chocoladereep als ik weet dat er iemand bij me komt eten. Toetje!

 

5. Boodschappen abonnement

Je hoéft natuurlijk niet per se de deur uit voor je gezonde, biologische boodschappen. Zo bestel je via Happy Good Food bijvoorbeeld een verantwoorde box vol basis producten of een box met uitsluitend noten, pitten en zaden. Wekelijks verse groenten en fruit bestel je via Odin (door heel Nederland) en bij Beter Bio bestel je losse biologische boodschappen of een groente- en/of fruittas.

Google op ‘boodschappen abonnement’ of ‘boodschappen box’ + jouw provincie en je ontdekt vanzelf een aanbieder in jouw buurt. Handig voor de luie of drukke mens! Het nadeel van zo’n box of tas vind ik dat je niet zelf kunt kiezen wat je gaat koken: je wordt beperkt door de ingrediënten die geleverd zijn. Maar misschien vind jij dat juist lekker makkelijk!

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je boodschappen bij een reguliere supermarkt te doen. De Albert Heijn en Jumbo bijvoorbeeld hebben inmiddels aardig wat biologische en Fairtrade producten in de schappen liggen. Deze zijn vaak iets goedkoper dan vergelijkbare producten in een biologische supermarkt. 

 

Waar doe jij je boodschappen? Struin je allerlei winkels af of shop je alles op één plek? Deel je shop – en bespaartips in de comments hieronder! 

Beeld 1: weheartit

 

2 Comments
 • Julia
  augustus 25, 2016

  Ik doe graag online mijn boodschappen maar kom ook bij Ekoplaza en de biologische markt in Den Haag. Voor alles wat niet vers is bestel ik weleens bij ecosmile. Zij hebben echt scherp geprijsde producten en bezorgen helemaal gratis.

  • simonebraaksma
   oktober 30, 2016

   Hi Julia!
   Bedankt voor je tip, wat handig! Gratis bezorgen is ook altijd fijn natuurlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *