Ontbijt je fit met de vijf elementen voeding

22 oktober 2017 1

HappybyNature_OntbijtjeFit_7

Het ontbijt is mijn favoriete eetmoment van de dag. Vraag me niet waarom, maar zodra ik ’s ochtends de keuken binnenstap ben ik als een kind zo blij. Nu de dagen korter en kouder worden kies ik vaak voor warme (boekweit of quinoa) pap of gekookte eitjes met avocado & bloemenzout. Het prachtige ontbijtboek ‘Ontbijt je fit’ van voedingstherapeut Jutta Koehler moest ik dus hebben. En leerzaam dat ‘ie is!

Wijsheid uit de Chinese geneeskunde
Jutta Koehler wordt helemaal warm (letterlijk en figuurlijk) van de traditionele Chinese geneeskunde. Dat zit zo: ze leert ons in dit boek dat warme voeding beter te verteren is dan koude. Een warm ontbijt zorgt er zelfs voor dat je handen en voeten warmer worden! Fijn om te weten voor alle koukleumen onder ons.
HappybyNature_OntbijtjeFit_2

HappybyNature_OntbijtjeFit_3 Nieuwe ontbijtgewoonten
En waarom die focus op het ontbijt? Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en dus kun je er snel gezondheidswinst mee boeken. Dat betekent wel dat je, naast warme pannenkoekjes en pap, ook soep of bijvoorbeeld rijst met groenten tot ontbijt mag rekenen. Ik geef toe: dat is even wennen, maar in haar boek staan ook recepten voor de beginnende vijf elementen ontbijter.
HappybyNature_OntbijtjeFit_4

Haar boek las ik in één avond uit, zo interessant! Wist je bijvoorbeeld dat groene thee helemaal niet zo gezond is als je altijd dacht? Het koelt sterk af en kan (bij grotere hoeveelheden) zorgen voor een droge huid. En dat we in het Westen als enige ontbijten met koude, vaak sterk bewerkte, kant-en-klare producten? Denk: boterham met hagelslag of yoghurt uit de koelkast met cruesli vol suiker. Best gek als je bedenkt dat ze in Vietnam ontbijten met rijstsoep, in Turkije met linzensoep en in Koerdistan met gebakken groenten.

Ontbijttest
Ik besloot om zelf te testen op wat voor soort ontbijt ik ‘t beste doe. Ik neig heel erg naar zoete ontbijtjes met granen. Denk: zelfgebakken granola met schapenyoghurt, warme pap met appel, kaneel en rozijnen… Ik deed Jutta’s ontbijttest: maak één ochtend een koolhydraatrijk ontbijt klaar en de volgende ochtend een eiwitrijk ontbijt. De test: hoeveel uur duurt het tot je weer trek krijgt? Ik bleek het op beide ontbijtjes goed te doen. Tot de lunch hoefde ik in principe niets te eten, ik snackte beide keren wel een appel maar dat was meer omdat ik er gewoon zin in had. Afijn, ik heb dus de keuze uit koolhydraten of eiwitten!

HappybyNature_OntbijtjeFit_6

Hup, de keuken in
Na alle recepten bekeken te hebben besloot ik makkelijk te beginnen. Ik maakte de gierstcrème (lekker!), chocolade rijstpap (chocolade als ontbijt, ik ben voor) en basmatirijst met adukibonen (uitdaging!). Ik maakte de gierstcrème een avond van te voren en warmde hem ’s ochtends op, dit scheelde weer tijd in de ochtend. De chocolade rijstpap vond ik een heel toegankelijk ontbijt. Het kost wel een half uurtje dus bij mij gaat ‘ie in de categorie ‘weekend- of vrije dag ontbijt’. De basmatirijst met adukibonen is tegelijkertijd zoet en hartig. Naast rozijnen en rijststroop gaat er namelijk wortel, adukibonen en gember in. Even wennen, maar mijn lichaam werd er blij van!

HappybyNature_OntbijtjeFit_5

50 x een feestje als ontbijt
Naast een uitgebreide uitleg over de vijf elementen voeding, een ontbijttest, een overzicht van de thermische werking van voedingsmiddelen vind je in Ontbijt je fit 50 originele ontbijtrecepten voor een heuse kickstart van je dag. Van zoet tot hartig en van supersimpel tot iets ingewikkelder (en dus tijdrovender). Ben je op zoek naar nieuwe ontbijtinspiratie? Wil je weten welke voedingsmiddelen het beste te verteren zijn? En hoe je zo veel mogelijk energie uit je voeding kunt halen? Dan raad ik je Jutta’s boek van harte aan. Met de recepten uit dit boek wordt ontbijten een feestje!

2 Comments
 • Suus
  oktober 23, 2015

  Wat onwijs interessant. En hele mooie foto’s ook.

  Liefs Suus

  • simonebraaksma
   oktober 26, 2015

   Echt een aanrader dit boek! Er zijn momenteel natuurlijk heel veel kookboeken, maar ik merk dat ik zelf heel blij word van boeken waar ik iets van leer. Jij vast ook:) Interessant om het ontbijt eens op een heel andere manier te bekijken! Jij zit natuurlijk ook helemaal in de ontbijtsferen elke dag met je boek! Liefs Simone

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *