Gierstsalade met pompoen, zwarte bonen & rozemarijn

7 september 2014 3

gierstsalade-pompoen-5-LR

 

Eindelijk is ‘ie er: mijn eigen blog! Al ongeveer twee jaar liep ik rond met het idee om een blog over écht lekker, gezond en glutenvrij eten te beginnen. Met uitstapjes naar alles wat nog meer met een bewuste lifestyle te maken heeft. Na al mijn excuses overboord te hebben gegooid (je voelt ze al aankomen: geen tijd, ik durf het niet, hoe moet ik beginnen en meer…) is er nu geen weg meer terug. En dat was precies de bedoeling. Gelukkig maar, want ik heb er nu al een fijne verslaving bij!

Ik hoop jullie wekelijks te inspireren met de lekkerste recepten uit mijn eigen keuken (die ook nog eens makkelijk te maken zijn), interessante info over voeding, de leukste plekken om gezond & glutenvrij te eten, de fijnste en mooiste kookboeken, de lekkerste dingen voor in je keukenkastje en nog veel meer. Kortom: mijn liefde voor lekker en gezond eten.

Ik maakte deze salade op een relaxte zaterdagmiddag voor mijn moeder, haar vriend en mijn zusje. Hun borden waren binnen een mum van tijd leeg – ja, tot op de laatste gierstkorrel. De combinatie van ingrediënten is verrassend lekker en een beetje herfstachtig door de geroosterde pompoen. De pompoen, ui en courgette gaan tegelijk de oven in; lekker makkelijk dus. Laat je trouwens niet afschrikken door de gierst als je dit nog nooit in je mandje hebt gegooid: je vindt het in elke bio/natuurwinkel en ook veel Turkse en Marokkaanse winkels verkopen het.

PS: ik ben natuurlijk héél benieuwd wat jullie van de blog vinden. Al voelt het momenteel alsof ik in mijn blootje een presentatie moet geven aan een volle zaal. Ach, ook dat overleef je wel toch?! Beloof me in ieder geval dat je de keuken induikt om dit recept te maken, want dit wil je niet missen!

De salade is natuurlijk glutenvrij, maar ook lactosevrij en veganistisch.

 

gierstsalade-pompoen-4-LR

 

 Ingrediënten voor 1 grote schaal salade:

– 200 gr gierst
– 1 blik zwarte bonen (een nacht geweekt in water, afgespoeld & tussen de 75 en 90 min gekookt of uit glazen pot, goed afgespoeld)
– 1 courgette
– 1 middelgrote pompoen
– 1 avocado
– 1 rode ui
– 2 el gedroogde rozemarijn
– 1 handje krulpeterselie
– 4 el amandelschaafsel
– 1 el kokosolie

Ingrediënten dressing

– 3 el extra vergine olijfolie
– 2 el appelazijn
– 1 el ahornsiroop
– 1 tl paprikapoeder
– Peper & zout, naar smaak

Grote kom of schaal

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

2. Snijd de pompoen in vieren. Snijd elk stuk vervolgens twee keer doormidden zodat je smalle parten krijgt. Smelt de kokosolie (kokosolie wordt pas vloeibaar boven een temperatuur van 25 graden) en druppel de olie over de parten pompoen. Snijd de courgette in kleine blokjes en snipper de ui fijn. Verdeel de courgette, ui, rozemarijn en zout over de pompoen en schep even door. Rooster ongeveer 40 minuten in de oven en kook ondertussen de gierst.

3. Breng 400 ml water aan de kook. Voeg de gierst toe , zet het vuur lager en doe de deksel op de pan. Laat de gierst mooi droog koken (dit duurt ongeveer 20 minuten). Haal van het vuur en laat even afkoelen.

4. Snijd de avocado in plakken en hak de peterselie fijn, houd wat achter voor de garnering. Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een pan zonder boter of olie, dit duurt een paar minuten – blijf erbij, want dit kan heel hard gaan!

5. Maak de dressing: doe alle ingrediënten simpelweg in een kommetje en roer tot er een egale dressing ontstaat.

6. Nu is het een kwestie van alles combineren: schep de gierst in een mooie schaal, voeg de zwarte bonen en de verse peterselie toe en schep door. Verdeel de dressing over de salade en voeg de geroosterde pompoen, courgette & ui toe. Maak af met de plakken avocado, geroosterde amandel, extra peterselie en eventueel peper en zout. En geniet!

 

gierstsalade-pompoen-3-LR
Gierstsalade-pompoen-1-LR

8 Comments
 • AnneSophie
  september 9, 2014

  Super leuk!! Echt net wat ik nodig had, wat meer inspiratie op het gebied van (gezond!) glutenvrij eten. Ziet er heel mooi uit.
  Ik ben vanaf nu een trouwe volger.

  • simonebraaksma
   september 10, 2014

   Wat leuk Anne Sophie, bedankt! Fijn dat het op het juiste moment komt. Ik hoop je te kunnen inspireren! Liefs

 • jolijn
  september 10, 2014

  Prachtig! SUPERtrots op je, dat je je hart volgt en jou bent. Love you.

 • Marianne
  september 10, 2014

  Wat ziet het er mooi uit Simone!
  Leuk dat we elkaar volgende week zien, dan hoor ik vast al je belevenissen. En het recept ga ik zeker proberen. Veel succes!

  • simonebraaksma
   september 21, 2014

   Lief Marianne! Jammer dat je er niet was afgelopen vrijdag. Maar we zien elkaar vast weer na Ibiza!
   Ik heb het even druk met mijn nieuwe baan, maar woensdag komt er weer een nieuwe post online. Liefs!

 • Marieke
  september 17, 2014

  Ik vond je Instagram foto’s altijd al prachtig en inspirerend dus ik ben heel benieuwd naar alle lekkere recepten die je hier gaat plaatsen. Ik ga je volgen! Heel veel succes!

  • simonebraaksma
   september 21, 2014

   Wauw, wat lief Marieke! Heel leuk! Woensdag komt er weer een nieuwe post online, duurde even omdat ik net met een nieuwe baan ben begonnen. Daarna wekelijks:) Liefs Simone

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *