Basic recept voor glutenvrij brood

19 september 2015 0

HappybyNature_Schar_9

Glutenvrij eten vind ik niet meer moeilijk of vervelend. Ik eet al zo’n 7 jaar compleet glutenvrij en geloof me: ik eet bijna elke dag waanzinnig lekker. Maar er is één product waar ik met vlagen enorm naar snak en dat is brood. Zacht Turks brood met romige hummus en baba ganoush. Knapperig stokbrood met roomboter. Een dikke donkere boterham met kaas. Oh…. brood! Soms droom ik er zelfs over. Vooruit, dat is overdreven maar ik moét het af en toe eten.

Talloze glutenvrije broodjes heb ik uitgetest de afgelopen jaren. Kant-en-klaar en zelf gebakken. Velen leidden tot een teleurstelling: te droog, te cake-achtig, te stevig, te kruimelig… Gluten horen niet voor niets thuis in een brood om het te binden en het smeuïg te maken! Na vele pogingen ging mijn broodbakmachine de deur uit, ik was er even klaar mee. Maar mijn cravings naar lekker brood bleven bestaan.

De keuken in
Schär daagde me uit om een lekker glutenvrij broodrecept te bedenken. Schär is een Italiaans merk dat marktleider is op het gebied van glutenvrije producten. Je koopt de producten bij de supermarkt (o.a. Albert Heijn) en biologische supermarkt (o.a. Ekoplaza). De producten zijn te herkennen aan de gele verpakking.

Ik dook de keuken in omdat ik nu eindelijk eens een lekker broodje wilde bakken. Voor jullie maar stiekem ook voor mezelf! Ik stelde een aantal eisen aan het recept: het brood moest makkelijk te maken zijn, zonder broodbakmachine of rijstijd. De ingrediënten eenvoudig verkrijgbaar en het brood zelf voedzaam (zodat je het elke dag kan eten) en natuurlijk lekker.

HappybyNature_Schar_glutenvrijbrood_3Homemade glutenvrij brood
En het is gelukt! Als basis gebruik ik de Brot-Mix Dunkel van Schär, een meelmix vol vezels waar ik een aantal superlekkere ingrediënten aan toevoegde. De geitenyoghurt voegt eiwitten toe aan het brood en maakt het zachter van structuur. De amandelboter werkt in dit recept als bindmiddel en het geeft een notige smaak. Je kunt eenvoudig variëren met het toevoegen van noten en zaden, ik koos voor een mix van lijnzaad en pompoenpitten.

Het resultaat? Een stevig brood met een neutrale smaak, perfect om zowel zoet als hartig te beleggen. Klein minpuntje van de mix: hij bevat een beetje suiker. Je hoeft dus geen extra zoet toe te voegen aan het beslag. 

HappybyNature_Schar_glutenvrijbrood_1

HappybyNature_Schar_glutenvrijbrood_2


1 groot brood
 
500 gr Schär Brot-Mix Dunkel
1 tl wijnsteenbakpoeder
½ tl Keltisch of Himalaya zeezout
350 ml geitenyoghurt, liefst biologisch
2 eieren, liefst biologisch
4 el gesmolten kokosolie (of gesmolten roomboter)
1 el amandelboter (of als je dit niet kunt vinden: biologische pindakaas zonder suiker)
2 el lijnzaad
2 el pompoenpitten + extra om het brood mee af te maken

Cakevorm
Bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng het meel, bakpoeder en zeezout in een grote kom. Meng in een andere kom de geitenyoghurt met de eieren, kokosolie en amandelboter.

2. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng met een spatel. Tip: doe het niet met je handen, tenzij je het heerlijk vindt om helemaal onder het deeg te zitten! Glutenvrij deeg blijft snel aan je handen plakken. Voeg als laatste het lijnzaad en de pompoenpitten toe en meng nogmaals tot er een samenhangend deeg ontstaat. Je moet het kunnen kneden tot een bal.

3. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Verdeel het deeg over de vorm en zet in de oven. Verdeel de extra pompoenpitten over de bovenkant. Bak 10 minuten op 220 graden.

4. Zet de oven nu op 200 graden en bak het brood gaar in ongeveer 45 minuten. Het precieze aantal minuten hangt af van je oven: dit is een richtlijn. Bij mij was dit lang genoeg!

5. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat je het brood uit de vorm haalt. Eet met een laagje kokosolie, roomboter, notenboter…. Of met welk beleg je ook lekker vindt!

Tip: snijd het brood, zodra het is afgekoeld, meteen in plakken en vries ze in. Zo voorkom je dat je brood uitdroogt. Pak simpelweg elke dag de hoeveelheid plakken uit de vriezer die je nodig hebt!

 

Een foto van jouw eindresultaat is heel erg welkom via Instagram (#happybynaturenl) of Facebook (happybynaturenl). Happy baking!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Schär. 

HappybyNature_Schar_5

6 Comments
 • ali
  augustus 8, 2016

  hoi, ik probeer ook brood te maken en ik moet zeggen dat het nog niet erg goed lukt, maar oefening baart kunst.
  ik snap dat je samen werkt met schar, en daar is niks mis mee.
  alleen hebben die toch ingredienten die ik liever niet gebruik, kan je mij een tip geven om zelf een meelmix samen te stellen?

  met vriendelijke groet, Ali

 • Mieke
  september 20, 2016

  Het brood wordt een baksteen, ondanks dat ik het recept precies heb gevolgd.
  Ik begrijp het recept achteraf ook niet goed, bij de Scharmix moet je gist doen en het deeg laten rijzen, in dit recept is dat niet het geval. Fout in het recept?

  • simonebraaksma
   oktober 30, 2016

   Hi Mieke,
   Dat is jammer! Ik heb een eigen versie gemaakt, niet gebaseerd op het recept van Schar. Ik heb dus wel de mix gebruikt, maar niet het standaard recept. Vandaar dat de volgorde van ingrediënten ook anders is!

 • Marilyn
  maart 14, 2017

  Leuk dat je het recept deelt.
  Kunnen de lactose intoleranten de yoghurt met iets anders vervangen?

  Groetjes

 • Mary
  juli 13, 2017

  Ik maak straks dit brood. Zijn er achteraf nog correcties of gaat het echt lukken als ik mij volledig aan jouw recept hou?

  • Mary
   augustus 13, 2017

   Totaal mislukt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *